ÎN (AUTO)IZOLARE

Criză globală… Lumea încetinește… Aerul este mai curat… Respirăm adânc… la geam…

Trăim o perioadă complicată. Nu este prima perioadă complicată și nici singura. Doar că o resimțim ca fiind cea mai complicată pentru că e „acum”. Și da, este o perioadă complicată prin prisma consecințelor pe care le va avea. Asta însă, va depinde și de noi. De fiecare dintre noi.

Unii dintre noi am fost încercați de viață în multe alte perioade și în multe alte feluri. De fiecare dată a fost greu. Uneori chiar insuportabil. Poate au fost momente când am simțit că lumea se termină acolo. Dar nu s-a terminat. Viața a continuat, toate situațiile pe care le consideram fără ieșire și-au găsit o cale de a fi rezolvate și noi am mers înainte către următoarea perioadă complicată.

Devine cel puțin interesant când te oprești pentru un moment să te uiți în urmă și observi că întreaga viață este, de fapt, o serie de perioade și situații complicate. Întreaga noastră viață este o continuă serie de probe, examene și teste la care suntem supuși. Trăim cele mai diverse, uluitoare și neașteptate experiențe. Pentru că asta înseamnă să trăiești: să lupți cu greul și uneori chiar cu imposibilul. Ni se mai întâmplă, surprinzător, reușim împotriva tuturor pronosticurilor negative. Ne creăm propriile șanse de reușită.

Avem, cu toții, momente de îndoială și trecem prin furtuni de stări și emoții – lucru care este omenesc. Ceea ce știu (nu doar eu, ci mulți dintre noi), însă, este că din fiecare test al vieții am ieșit mai rezistenți, mai înțelepți (cel puțin asta ne place să credem) și știind mai mult decât înainte. Mai antrenați, mai pregătiți. Mai puternici.

Ceea ce trăim este o nouă probă pe care suntem așteptați să o trecem cu bine. Realitatea este că fiecare experiență pe care o trăim implică o alegere personală – ceea ce marea majoritate evită mereu să își asume. Nu pot alege mereu ce evenimente se desfășoară, nici cum decurg lucrurile care nu sunt sub controlul meu direct, însă modul în care reacționez la ele și ceea ce decid să fac legat de ele este alegerea mea personală – conștientă sau nu.

Alegerile pe care le facem nu sunt mereu conștiente, ceea ce le permite oamenilor fugă de responsabilitate, să-și găsească justificări care să îi ajute sa se simtă liniștiți, deschizându-le, astfel, ușa către neasumare. Dar asta, în sine, este o alegere. Creierul a ales deja. Exact din acest motiv avem nevoie de autocunoaștere. Dacă tot alegem, cel puțin să o facem în cunoștință de cauză. Și a te dezvolta este tot o alegere. Una diferită, însă. Conștientă 100%. Necesară.

Această criză globală ne-a făcut să dam înapoi, să ne lipim cu spatele de zid și să trăim fiecare zi cu frică. Simțim că îmbătrânim mai repede și că ne afundăm din ce în ce mai adânc în tragedie. Și asta ne face tare, tare nefericiți. Doar că, realist și rațional vorbind, asta nu ne prea ajută. Deloc. Dimpotrivă. Ce este de făcut? Aș spune că orice ne ajută să rămânem raționali și echilibrați. De ce? Pentru că atunci când ți-e frică sau te enervezi, frica ta sau nervii tăi, frustrările și nemulțumirile nu schimbă lucrurile în bine Nici a-i acuza sau învinovăți pe ceilalți, nici conflictele nu ne schimbă lucrurile în bine. Soluțiile vin doar într-o minte calmă și echilibrată.

Ne este util să rămânem precauți și să respectăm regulile. Sunt, până la urmă, reguli de minim bun simț. Reguli de igienă – pe care este nevoie să le respectăm oricum, oricând. Reguli în privința respectării drepturilor celorlalți – dintre care primul este dreptul la viață. Alte drepturi pe care le avem cu toții și pe care le avem de respectat cu toții includ dreptul la libertate și siguranță, dreptul la respectarea vieții private și de familie, libertatea de gândire, conștiință și religie, libertatea de exprimare, dreptul la instruire/educație, dreptul la sănătate/îngrijire medicală, dreptul la demnitate, libertatea de a decide pentru propria persoană etc. Chiar dacă tu nu crezi într-un concept, într-o idee sau o ipoteză, nu ai dreptul să încalci libertatea celuilalt de a crede și de a își lua decizii pe baza propriilor credințe.

Desigur, în același pachet cu drepturile, sunt și responsabilitățile/obligațiile pe care le avem. Prima este aceea de a respecta drepturile și libertățile celorlalți. Aș zice să o reținem cu toții.

Ori de câte încalci drepturile și libertățile altora, devii agresor, iar când ameninți sau pui în pericol viața cuiva – fie prin intenție și acțiuni în conformitate cu intenția, fie prin iresponsabilitate, neglijență și indiferență – devii criminal. Simplu de înțeles. Clar pentru oricine. Necomplicat.

Prin urmare, important este, în această perioadă să ne păstrăm echilibrul, bunele obiceiuri, credința, bunul simț, încrederea. În egală măsură, avem nevoie ca de aer de capacitatea de adaptare rapidă la noile condiții. Natura ale legile ei imuabile și una dintre ele este „adaptează-te sau mori”. Sună dur, dar este real. Inclusiv în business. Rămâi în piață dacă te poți adapta și continua să funcționezi. Noi va invitam sa participați, on-line, ca să nu existe riscuri, la o gama largă de cursuri autorizate, pentru a fi pregătiți pentru noua piață a muncii.

Avem alegeri de făcut și acestea țin doar de noi.

Giorgiana BITERE

Valoare

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module.
P

Parteneriat

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module.

Calitate

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module.
+

Respect

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module.
NE PASĂ DE
Succesul Tău
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Abonare la Newsletter

Calitatea noastră, performanța voastră!

TEL: 0755 159 959
13 Septembrie 103 

Structural Eurotraining
Calitatea noastră, performanța voastră!

Orar: LUNI-VINERI
9AM - 5PM